
Kies voor vast-mobielintegratie en mis nooit meer een belletje
- door M.C.T.

Door te kiezen voor de moderne werkplek kunt u als organisatie al snel een mooie efficiëntieslag behalen; dit type werkplekken is flexibel af te nemen, eenvoudig op en af te schalen, en neemt u een hoop andere taken uit handen. Een aantal voorbeelden hoe de moderne werkplek voordeel oplevert voor uw organisatie.
Werkplekken die passen bij uw collega’s
Er is niet zoiets als een vastomlijnd idee van de moderne werkplek. De invulling ervan verschilt per collega. Zo heeft uw administratieve afdeling waarschijnlijk de behoefte aan andere apparatuur dan uw accountmanager. Het is daarom verstandig in gesprek te gaan met uw collega’s. Achterhaal de behoeften en bespreek wat ze nodig zouden hebben om hun werk nog beter in te kunnen vullen. Door rekening te houden met functie-eisen en persoonlijke voorkeuren beschikt iedereen snel over een passende werkplek.
Meer aandacht voor uw kernactiviteiten
Software die ineens niet meer werkt, een instabiele internetverbinding en het gevreesde ‘blue screen of death’ op uw laptop. Het zijn zaken die uw productiviteit flink kunnen schaden. Bovendien hebt u misschien zelf niet de kennis in huis om deze problemen snel op te lossen. Door de moderne werkplek als dienst af te nemen hoeft dat ook niet. De leverancier van de dienst beheert alle onderdelen namelijk voor u. Updates worden achter de schermen uitgerold en devices worden supersnel gerepareerd. Zo blijft u productief en blijft de dienstverlening naar uw klant van een hoog niveau.
Uw data altijd goed beveiligd
Databeveiliging is voor veel organisaties een uitdaging. Door de groeiende hoeveelheid data wordt het steeds lastiger om het overzicht te bewaren. Het kan tevens lastig zijn om te bepalen wat nodig is om alle data altijd veilig te houden. Daarnaast speelt de invloed van de GDPR natuurlijk een rol. De moderne werkplek maakt ook hier een eind aan. De leverancier zorgt er door actieve updates en andere toepassingen voor dat uw zakelijke data altijd beveiligd is. Daar hebt u dus ook nooit meer omkijken naar.
Eén leverancier, één contract, één factuur
Een ander groot voordeel is het administratieve gemak dat u ervaart bij het afnemen van uw werkplekken. Voorheen schafte u vaak devices en software via verschillende leveranciers aan. Bij de moderne werkplek hebt u echter maar één adres voor uw advies, levering, installatie en beheer. Dat betekent dus ook maar één telefoonnummer voor al uw vraagstukken, één contract en één factuur. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp en houdt de zaken overzichtelijk.
Eenieder die weleens wat heeft opgezocht over mobiele beveiliging is de term vast ooit tegengekomen: containering. Maar wat is het nu eigenlijk? En wat zijn de voordelen voor uw organisatie? Daarom, containering in een notendop.
Wat is containering?
Er zijn tegenwoordig veel oplossingen voor het beheren en beveiligen van mobiele devices. Deze oplossingen, zoals Samsung Knox, worden ook wel mobile device management (MDM)-oplossingen genoemd. Veel MDM-oplossingen bieden de mogelijkheid tot containering aan. Hierbij wordt er een aparte zakelijke werkomgeving aangemaakt ‒ de container ‒ waarin zakelijke apps, documenten en bestanden extra beveiligd kunnen worden opgeslagen.
Waarom is dat handig?
Containering zorgt ervoor dat alleen de eigenaar toegang heeft tot de bestanden in de folder. Dat wordt mogelijk gemaakt door een (biometrisch) beveiligd startscherm. Gegevens in de map zijn bovendien versleuteld, waardoor ze waardeloos zijn voor derden. Containering biedt dan ook supersterke beveiliging tegen online dreigingen, zoals hacks en malware. Ook bij diefstal of verlies van het device blijft de inhoud van deze folder ontoegankelijk voor onbevoegden. Daardoor worden datalekken geminimaliseerd en komen de productiviteit, dataveiligheid en het bedrijfsimago niet in het geding.
Organisaties hebben in toenemende mate te maken met een relatief nieuwe vorm van cybercrime: cryptomalware. Deze schadelijke software werd in 2018 al vaak ingezet en zal ook in 2019 naar verwachting steeds vaker opduiken. Maar wat is cryptomalware nu eigenlijk? En belangrijker, hoe beschermt u zich hiertegen? De belangrijkste feiten en tips op een rijtje.
Wat is cryptomalware?
Zoals de naam al doet vermoeden is cryptomalware een vorm van malware, ofwel programmatuur die systemen besmet voor een bepaald doel. Cryptomalware is ontwikkeld om op illegale wijze cryptocurrency, zoals bitcoin, te delven. Voor dat delven is veel rekenkracht nodig. Cybercriminelen willen dus zoveel mogelijk systemen infecteren om het delven makkelijker te maken. Cryptomalware hackt systemen en misbruikt de rekenkracht voor het delvingsproces. Besmetting kan worden uitgevoerd via webbrowsers, maar ook via apps, illegale downloads en andere activiteiten. Antivirusspecialist McAfee becijferde al dat het aantal dreigingen in 2018 met 4000 procent steeg. Het kan daarom worden aangenomen dat de dreiging ook in 2019 serieuze vormen aan zal nemen.
Wat maakt cryptomalware zo gevaarlijk?
Cryptomalware is een van de meest onopvallende dreigingen. Veel van dit soort malware is zo slim opgezet dat detectie heel erg moeilijk is. Veel cybercriminelen geven dan ook de voorkeur aan cryptomalware boven ransomware. Bovendien zijn zij voor financieel gewin niet afhankelijk van losgeldbetalingen, wat wel het geval is bij ransomwareaanvallen. Doordat cryptomalware de rekenkracht kaapt worden systemen en processoren veel trager. Bedrijfskritische processen kunnen daardoor al snel in gevaar komen. Dat is slecht voor de productiviteit. Bovendien bestaat er een risico dat de processor overbelast raakt, met allerlei schade als gevolg.
Hoe beveilig ik me tegen cryptomalware?
Omdat cryptomalware vaak lastig te detecteren is, is het belangrijk dat systemen aan de basis goed beveiligd zijn. Na besmetting wordt opsporing en vernietiging immers veel moeilijker. Het is verstandig geen malafide bestanden of apps te downloaden. Ook een goede browserbeveiliging kan veel ellende voorkomen. Daarnaast is het slim om zo min mogelijk gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Deze worden vaak ingezet voor het verspreiden van schadelijke software.
ICT speelt een steeds grotere rol in zakelijke processen. Digitalisering laat organisaties mobieler en efficiënter werken, maar maakt ons ook steeds afhankelijker van data. Het is dan ook essentieel dat de ICT-omgeving mee kan blijven bewegen met de ontwikkelingen in de markt. Het is een voorwaarde om ook straks in te kunnen blijven spelen op de klantvraag. Aan de basis van toekomstbestendige ICT liggen drie basisprincipes.
Houd ICT beheersbaar
Om optimaal gebruik te kunnen maken van ICT is beheersbaarheid erg belangrijk. Daarmee wordt bedoeld dat het beheren van alle verschillende onderdelen ‒ apps, connectiviteit, beveiliging ‒ makkelijk te beheren moeten zijn. Richt uw IT-omgeving dus zo in dat u altijd weet welke onderdelen waar draaien. Borg dit eventueel in een handboek. Daardoor behoudt u het overzicht en wordt beheer vereenvoudigd. U voorkomt hiermee dat uw ICT-omgeving verandert in een wanorde van verschillende oplossingen.
Denk vanuit de gebruiker
Veel medewerkers verwachten dat zakelijke ICT net zo gebruiksvriendelijk is als de technologie die zij privé gebruiken. Om productiviteit en dataveiligheid te waarborgen is het belangrijk dat u hier veel aandacht aan besteedt. Bied ICT-oplossingen waarmee medewerkers hun werk sneller en eenvoudiger kunnen doen, zonder allerlei onnodige workarounds. Het is verstandig uw medewerkers in het proces te betrekken. Zo kunt u de keuze voor ICT toespitsen op hun wensen en eisen, en versnelt u de adoptie. Aanvullende trainingen maken medewerkers sneller bekend met de voordelen voor hun werk en laten hen sneller wennen aan de nieuwe oplossing.
Zorg voor passende securitymaatregelen
De toenemende rol van data maakt sterke security bijzonder belangrijk. Incidenten zoals malware en hacks kunnen leiden tot datalekken en downtime, met alle gevolgen van dien. Pas daarom passende beveiligingstoepassingen toe binnen uw gehele ICT-omgeving. Er zijn veel verschillende oplossingen beschikbaar waarmee u uw vaste en mobiele IT op hard- en softwareniveau beveiligt. Organisaties die veel mobiel werken kunnen niet meer zonder mobile device management-oplossingen, zoals Samsung Knox. Ook privacyscreens, screenprotectors en beschermende covers houden ICT veilig en functioneel. Deze bieden sterke beveiliging tegen valpartijen en stootjes. Door hier ruime aandacht aan te besteden zorgt u ervoor dat uw medewerkers productief blijven.
Unified Communications-oplossingen, zoals Skype for Business, zijn ideale communicatietools voor de moderne werkplek. Hierbij worden verschillende communicatievormen gebundeld in een app. Vanuit een interface kunt u bellen, chatten, mailen, bestanden delen en nog veel meer. Daarmee kun u eenvoudig uw klantcontact verbeteren. Een aantal manieren waarop u dit bereikt.
Bereikbaarder voor uw klanten
Het voordeel van apps is dat ze op ieder mobiel device kunnen worden gebruikt, zoals de smartphone, laptop en tablet. Dat geldt dus ook voor Unified Communications (UC). Daardoor bent u direct een stuk bereikbaarder voor uw zakelijke contacten. Waar u ook bent, u kunt altijd direct reageren op klantverzoeken op een manier die bij de situatie past. Met UC communiceert u dus ook een stuk flexibeler.
Altijd een goed werkende oplossing
UC neemt u per maand af via een leverancier. Voor één vast maandelijks bedrag kunt u van de oplossing gebruikmaken. Ook beheer en onderhoud zijn in dit bedrag inbegrepen. Een voorbeeld daarvan zijn updates die functionaliteiten toevoegen en de beveiliging sterk houden. Daardoor beschikt u altijd over een werkende oplossing en blijft u bereikbaar.
Beter samenwerken met collega’s
Ook in de samenwerking met uw collega’s is UC waardevol. U kunt op afstand met elkaar aan projecten werken, bestanden delen en videovergaderen. U en uw collega’s hoeven dus niet meer met elkaar in een ruimte te zijn om toch goed te kunnen samenwerken. Dat stelt u in staat om sneller in te spelen op klantverzoeken. Dat is goed voor de productiviteit en kan leiden tot een betere dienstverlening.
Koppeling met uw crm-oplossing
Als u een klant spreekt is het natuurlijk handig als u dit gesprek meteen kunt vastleggen. Zo weet u zeker dat zijn gegevens altijd up-to-date zijn en loopt u nooit achter de feiten aan. Ook hierin biedt UC ondersteuning. U kunt uw UC-oplossing namelijk koppelen aan uw crm-oplossing. Daardoor hebt u altijd direct de laatste klantgegevens voor u en kunt u deze tijdens het gesprek met uw klant aanvullen.
Rol regelmatig updates uit
IoT-devices draaien in de regel op een besturingssysteem, ook wel firmware genaamd. Het is erg belangrijk dat dit regelmatig wordt geüpdatet. Firmware-updates dichten namelijk allerlei kwetsbaarheden, wat de veiligheid ten goede komt. Rol updates uit zodra deze beschikbaar zijn. Daarmee voorkomt u dat cybercriminelen kwetsbaarheden vinden en deze kunnen misbruiken.
Gebruik alleen de functionaliteiten die u echt nodig hebt
Wist u dat veel IoT-netwerken functies bevatten die u vaak helemaal niet nodig hebt? Denk bijvoorbeeld aan apps die vaak toegang vragen tot allerlei functionaliteiten die helemaal niet nodig zijn voor de werking van uw IoT. Een ander voorbeeld zijn microfoons in smart tv’s die allerlei informatie kunnen opnemen zonder dat u het weet. Het is dan ook verstandig om alleen de functionaliteiten te gebruiken die echt nodig zijn voor een goede werking van uw netwerk. Zo voorkomt u datalekken en andere dreigingen.
Creëer een gescheiden netwerk
Een kenmerk van IoT-netwerken is dat ze veel data genereren. Veel van die data bevat gevoelige informatie en is daarom interessant voor cybercriminelen. Slecht beveiligde IoT-netwerken die zijn aangesloten op het bedrijfsnetwerk zijn dan ook een geliefd doelwit onder kwaadwillenden. Het is slim om een apart netwerk voor uw IoT op te zetten. Dat maakt het een stuk moeilijker voor cybercriminelen om toegang tot krijgen tot uw data.
Zet de automatische wifi-verbinding uit
Veel moderne devices kunnen automatisch verbinden met openbare wifi. Denk aan wifi op stations, in de horeca en op flexplekken. Dat is vaak handig, maar niet als die devices ook gebruikt worden als onderdeel van het IoT. Openbare wifi-netwerken worden namelijk vaak misbruikt door cybercriminelen. Zij kunnen eenvoudig inbreken op aangesloten en slecht beveiligde apparaten. Dat kan leiden tot allerlei risico’s voor de dataveiligheid, zoals malwarebesmettingen en hacks. Schakel daarom deze automatische verbindingen uit, zodat u deze risico’s voorkomt.
Maak gebruik van ingewikkelde wachtwoorden
De meeste IoT-devices worden vanuit de fabrikant geleverd met een standaardwachtwoord. Een beetje cybercrimineel kan dat eenvoudig kraken. Daarom is het belangrijk dat deze wachtwoorden zo snel mogelijk worden vervangen. Kies daarom voor een lang wachtwoord bestaande uit cijfers, letters en speciale karakters. Hoe langer en diverser het wachtwoord, hoe moeilijker het wordt dit te kraken.
Cybercrime is en blijft een groot probleem voor bedrijven. Niet alleen het aantal dreigingen blijft groeien, ook de mobiel-werken-trend zorgt voor een verhoogd risico voor de dataveiligheid. Om deze risico’s het hoofd te kunnen bieden, kiezen steeds meer bedrijven voor Enterprise Mobility Management (EMM). Hiermee kan de moderne werkplek een stuk veiliger worden ingericht.
Aandacht voor risico’s cybercrime
Sterke dataveiligheid staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van de Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz. De organisatie brengt jaarlijks de Risk Barometer uit, een securityrapport waarin de grootste bedreigingen voor bedrijven staan. Cyberdreigingen nemen tegenwoordig de tweede plaats in. In 2013 stond dit nog op de vijftiende plek. Van alle dreigingen blijft ransomware de meest effectieve. Beveiligingsbedrijf Barkly meldt dat 71 procent van de ransomwareaanvallen leidt tot besmetting. Dat komt omdat ransomware heel makkelijk via e-mail te verspreiden is. Er is bovendien maar één klik op een malafide link of bijlage voor nodig om data te gijzelen. Deze wordt pas na betaling van losgeld weer toegankelijk gemaakt, hoewel dat nooit is gegarandeerd. Toch zijn veel bedrijven bereid om het losgeld te betalen, omdat zij steeds afhankelijker zijn van data.
EMM biedt krachtig antwoord tegen dreigingen
EMM omvat alle richtlijnen, technologie en processen met betrekking tot mobiele devices, data, content, profielen en instellingen binnen de organisatie. Met EMM is het onder andere mogelijk om data en apps alleen toegankelijk te maken als een gebruiker inlogt vanaf een betrouwbare locatie of een betrouwbaar IP-adres. Ook kan worden ingesteld dat gebruikers niet kunnen verbinden met openbare wifi-verbindingen. Devices die hier niet aan voldoen worden geweerd van het netwerk. Dat biedt goede bescherming tegen hackpogingen. Ook is het mogelijk om bepaalde beveiligingsmaatregelen te forceren, zoals encryptie, beveiligingsupdates en gescheiden werkomgevingen. Dat biedt goede beveiliging tegen ransomware.
Dataveiligheid begint bij de gebruiker
EMM biedt heel sterke beveiliging tegen dreigingen. Toch begint veiligheid altijd bij de gebruiker. Een beveiligingsoplossing kan nog zo sterk zijn, als de gebruiker de deur op een kier laat staan is het dweilen met de kraan open. Daarom is het belangrijk dat gebruikers op de hoogte zijn van mogelijk onveilig handelen. Zo zouden zij getraind moeten worden op het herkennen van mogelijk schadelijke e-mails, de oorzaak van de meeste ransomwarebesmettingen. Deze e-mails zouden direct en ongeopend moeten worden verwijderd. Daarmee wordt een groot deel van alle risico’s direct weggenomen.
Smartphonebeveiliging laat bij veel mobiele gebruikers te wensen over. Vrijwel de helft van de smartphonegebruikers heeft zijn telefoon niet beveiligd of weet niet of deze is beveiligd. Zo blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2018 die het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs publiceerde. Een constatering die zeker voor bedrijven de noodzaak van goede smartphonebeveiliging benadrukt.
Helft van de smartphones beveiligd
Van de bezitters van mobiele telefoons en smartphones gaf 52 procent aan dat hun mobiele telefoon was voorzien van beveiligingssoftware. Bijna een kwart (24 procent) van de personen gaf aan niet te weten of hun smartphone beveiligd was en eenzelfde groep wist bij voorbaat al te vertellen dat hun mobiele telefoon niet was beveiligd.
Smartphonebeveiliging minstens zo belangrijk
Het gevaar van cybercriminaliteit voor smartphones wordt nog altijd onderschat. Veelal heerst de gedachte dat criminelen het vooral op pc-gebruikers gemunt hebben. Dit terwijl de hoeveelheid mobiele dreigingen de afgelopen jaren veruit het sterkst gestegen is. Malafide apps, phishing, hacks, maar ook verlies en diefstal vormen grote bedreigingen voor (zakelijke) data op smartphones en tablets.
Creëer bewustzijn bij collega’s
Het terugdringen van de risico’s van deze mobiele dreigingen kan op verschillende manieren. Om te beginnen is het goed om bewustzijn te creëren bij medewerkers. Laat zien welke vormen van cyberdreigingen er zijn, hoe deze te werk gaan en hoe groot het risico is dat smartphones gehackt worden en data buitgemaakt wordt.
Speel op safe met MDM
Met het betere bewustzijn van de risico’s bij medewerkers is het gevaar nog niet geweken. Vanuit de ICT-kant zijn er ook de nodige maatregelen te treffen. Zo kunnen zakelijke toestellen met een Mobile Device Management (MDM)-oplossing beheerd worden. Eerst worden ze gekoppeld, waarna ze een set met beveiligingsinstellingen ontvangen. Vervolgens kunnen ze voortaan op afstand worden voorzien van updates. Ook kunnen ze op afstand worden vergrendeld of gewist, in het geval van diefstal of verlies. Zo kunnen smartphones en zakelijke data en apps op een veilige manier worden gebruikt.
Mobiel werken lijkt het toverwoord te zijn binnen veel organisaties. Terecht, want het laat medewerkers en organisaties hun taken en processen slimmer invullen. Mobiel werken is echter geen simpele kwestie van het uitdelen van laptops en smartphones. Een succesvolle inzet van deze werkwijze begint bij een doordachte opzet van de mobiele werkplek. Aan aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.
Houd uw collega’s bereikbaar
Altijd en overal bereikbaar zijn is tegenwoordig erg gemakkelijk. De smartphone is natuurlijk het eerste device dat te binnen schiet. Maar ook hosted telefonie, vast-mobielintegratie en Unified Communications zijn populaire zakelijke communicatiemethodes. Hiermee kunnen collega’s altijd bereikbaar zijn, ongeacht welk device ze gebruiken of waar zij zich bevinden. Ga na aan welke communicatievormen je collega’s behoefte hebben door met hen in gesprek te gaan.
Kies de juiste productiviteitstools
Apps in de cloud bieden uw collega’s altijd en overal toegang tot zakelijke informatie. Kies daarom de apps waarmee uw collega’s optimaal productief kunnen blijven. Denk aan het gebruik van Office 365 als alternatief voor het traditionele Microsoft Office-pakket, of een Dropbox-omgeving voor de opslag van bestanden.
Bied hardware op maat
Medewerkers werken pas echt productief en veilig als zij beschikken over mobiele devices die bij hen passen. Zo verlaagt u de leercurve en verhoogt u de productiviteit. Bovendien voorkomt u dat medewerkers privédevices gebruiken voor zakelijke doeleinden, wat niet altijd even veilig is. Ga met hen in gesprek om hun wensen te achterhalen.
Maak afspraken rondom support inzichtelijk
Mobiele medewerkers kunnen vaak niet meteen langskomen in het geval van verlies, diefstal of schade met betrekking tot mobiele devices. Ze zouden echter wel moeten weten wat ze moeten doen in deze gevallen. Zorg ervoor dat ze deze incidenten bij u melden, zodat u gepaste actie kunt ondernemen. Denk aan het simpelweg registreren van de schade, of het blokkeren en wissen van devices via mobile device management.
Benader IT vanuit strategisch perspectief
Door moderne werkplekken as a service af te nemen hebt u zelf geen omkijken naar zaken als configuratie, support, beheer en beveiliging. Dat kan algauw een flinke tijdsbesparing opleveren. De vrijgekomen tijd kunt u gebruiken voor meer strategische zaken. Zo zou u meer in gesprek kunnen gaan met de directie om te kijken hoe IT kan bijdragen aan het behalen van zakelijke doelstellingen op de lange termijn.